Energielabel Noordkop

Uw energie prestatie adviseur voor Noord-Holland Noord


Energielabel voorbeeld


Energielabel gebouwen

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. 

Vanaf 1 januari 2021 zijn gebouweigenaren verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen. Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment (oplevering, verhuur en verkoop van het gebouw) riskeert de eigenaar een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De boete bedraagt voor een particuliere woningverkoper € 450,- Voor bedrijven kan dat oplopen tot €20.250,- per verkocht of verhuurt utiliteitsgebouw zonder geldig energielabel.

Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.

Ook recreatiewoningen dienen een energielabel te hebben. Lees meer..



Een energielabel geeft aan:

  • of een gebouw veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Gebouwen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige gebouwen krijgen een G-label.
  • hoe het gebouw energiezuiniger kan worden. Denk aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen.
  • of het gebouw makkelijk van het gas af kan.
Energielabel uitleg

 


Op het energielabel staat welk label het gebouw heeft en tot wanneer dit geldig is. 

Het energielabel heeft voordelen voor eigenaars, kopers en nieuwe huurders van het gebouw:

  • Kopers en nieuwe huurders zien direct of een gebouw energiezuinig of niet zuinig is.
  • Het energielabel geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening.
  • Het energielabel laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar het gebouw energiezuiniger kan maken.
  • Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs.
  • Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand versnellen.


Vanaf 1 augustus 2021 geeft het energielabel ook aan of een pand makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde gebouwen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin.

Energielabel waarden

Het energielabel geeft aan hoe goed het gebouw is geïsoleerd (zogenoemde isolatieniveau). En hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oud gebouw liggen de streefwaarden lager dan bij een nieuw gebouw. Als een dak, vloer of raam optimaal is  geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor gebouwisolatie.  

Hier vindt u voorbeelden van energielabels A+++ en C 


De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen.

Het afschrift van een energielabel geregistreerd na 1-1-2021 heeft een digitale ondertekening. U kunt aan de hand van dit stappenplan controleren of het afschrift daadwerkelijk is uitgegeven door RVO.

Het energielabel is 10 jaar geldig.