Energielabel Noordkop

Uw energie prestatie adviseur voor Noord-Holland Noord

Energielabel recreatiewoningen

 

Tot voor kort was een energielabel voor vakantiewoningen niet verplicht, maar dat is veranderd. 

Bij verkoop of verhuur van een recreatiewoning bent u nu ook verplicht een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of de huurder ter beschikking te stellen. Dat houdt in dat voor een groot gedeelte van de recreatiewoningen een energielabel aanwezig dient te zijn.


Uiteraard zijn er uitzonderingen. 

Er is geen energielabel nodig voor:

• beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

• vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.

• gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn.

• gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.

• woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet. Let op: het gaat hierbij niet om het aantal huurders/bewoners per jaar, maar om de verhuurperiode (of periode van bewoning). Dit is in het verleden anders uitgelegd dan zoals die staat voorgeschreven in de Europese richtlijnen van de energieprestatie van gebouwen (EPBD). Dit betekent dat veel recreatiewoningen wel onder de energielabelplicht vallen, maar op dit moment geen geregistreerd energielabel hebben.



Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen een verplicht energielabel hebben. Heeft u dan nog geen energielabel, maar is deze wel verplicht? Dan krijgt u mogelijk een boete.


Vraag naar onze prijs voor het energielabel voor uw recreatiewoning en maak een afspraak!